Az étrend kiegészítőkről

2020.07.25

Az étrend kiegészítő termékek koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb az egészségre ható anyagokat. Ezek lehetnek vitaminok vagy egyéb növényi, illetve állati eredetű anyagok, melyek segítik testünk helyes működését.

Alapvetően a változatos és kiegyensúlyozott étrenddel mindenféle szükséges makro- és mikrotápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tudunk biztosítani szervezetünknek.

Ám sok esetben kell kiegészítenünk ezt a mennyiséget egyéb forrásokból a normál működéshez.

Ezen a ponton választanám én külön 'az egyéb egészségügyi okok miatt ajánlott' és 'a sportolóknak ajánlott' táplálék kiegészítőket.

Az előbbibe tartoznak a felszívódási problémák, betegségek, elváltozások miatt kialakult hiány pótlására készült kiegészítők.

Az utóbbiak a 'sportolóknak kifejlesztett formulák' a megnövekedett terhelés miatt fontosak, az izmok és ízületek egészséges működéséhez nélkülözhetetlenek! Egy heti 3 vagy több (legalább egy órán át tartó) intenzív edzést végző személy tápanyagok iránti szükséglete igencsak megnő, amit táplálkozással nehéz lenne pótolni, így érdemes koncentráltan táplálék kiegészítő formájában bevinni.

A legelterjedtebbek:

  •  A fehérje porok,  BCAA formulák, illetve a glutamin. Ezek az izmok regenerációjához, építéséhez és megtartásához fontosak. A fehérjék komplexebbek, míg a BCAA specifikusabb, általában 3 aminosavat (fehérje építőelemet) tartalmaznak különböző arányokban (leucint, izoleucint, valint). Ezeket a szervezet nem tudja előállítani (esszenciális aminosavak), külső bevitelük szükséges. A glutamin szintén aminosav, viszont feltételesen esszenciális, ami azt jelenti, hogy bizonyos stressz hatására (esetünkben az intenzív terhelés) miatt nem tudja a szervezet előállítani, ezért szükséges pótolni. A bélfalak megfelelő állapotát és működését, az agyi funkciókat, az izomnövekedést és a fogyást segíti. Ezt az aminosavat külön is lehet kapni, de általában a fehérjével vagy a BCAA-val egyben egyszerűbb a bevitele.  Alapvetően állati eredetű termékek. A mai igényeknek megfelelően viszont egyre több növényi alapú fehérje por is létezik, az intoleranciával vagy allergiával élőknek. Általában edzés előtt vagy után ajánlott fogyasztani őket.
  • A kollagénről már beszéltünk korábban is, az izmok, ízületek, ínszalagok rugalmasságának megtartásához szükséges. Az idő múlásával egyre kevesebbet termel a szervezet, érdemes pótolni, nem csak a fiatalság megtartásának érdekében. Érdemes hidrolizált, azaz peptidekre bontott formában fogyasztani a jobb hasznosulás érdekében!
  • Az L-karnitin egy zsírégetést segítő formula, mivel javítja az izomzat oxigén ellátását, két szintén esszenciális aminosavból áll (lizin, metionin), a szívizomhoz, a növekedéshez és az izomzat fejlődéséhez is hozzájárul.
  • És végül a vitaminok, ásványi anyagok: B,C,D vitamin, magnézium, kálcium és Omega3 és Omega6 zsírsavak. Ezek a fehérjék, aminosavak beépülését, elégséges felhasználását, a csontok és idegek megfelelő állapotát és működését biztosítják intenzívebb terhelés mellett is.


Ne essünk viszont abba a hibába, hogy a vegyes táplálkozást váltjuk ki ezekkel, hiszen ezek kiegészítők (!) intenzív sport mellé. Ne gondoljuk csodaszereknek ezeket, önmagukban nem használnak és nem is egészségesek, csodaszerek nem léteznek, akkor hoznak eredményt, ha mellette kitartóan sportolunk és egészségesen táplálkozunk!


Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el